Speekselspreekuur.nl

Speeksel

Speeksel is een zeer veelzijdige vloeistof met vele functies en speelt een cruciale rol bij de mondgezondheid. Speeksel helpt tandbederf te voorkomen door zuren die door bacteriën worden geproduceerd te neutraliseren, de groei van bacteriën te beperken en voedseldeeltjes weg te spoelen. Speeksel verbetert ook uw smaakvermogen en maakt het kauwen en slikken gemakkelijker. Bovendien helpen eiwitten in speeksel bij de spijsvertering.

Droge mond

Xerostomie (of het gevoel van een droge mond) verwijst naar een aandoening waarbij de speekselklieren in uw mond niet genoeg speeksel aanmaken om uw mond nat te houden of dat de samenstelling van het speeksel niet optimaal is hiervoor.

Indien er sprake is van een sterk verlaagde speekselsecretie wordt er gesproken van een hyposalivatie.

De klachten kunnen variëren van slechts hinderlijk tot iets dat een grote invloed heeft op uw algemene gezondheid en de gezondheid van uw tanden en tandvlees, evenals op uw eetlust en genot van eten.

Met een ouder wordende bevolking zullen mondzorgprofessionals in toenemende mate worden geconfronteerd met patiënten met een tekort aan speeksel en/of drogemondklachten. Klinische symptomen als gevolg van een droge mond variëren van lichte tot zeer ernstige schade aan zowel harde als zachte weefsels en prothese problematiek. Het is daarom belangrijk om vast te stellen of een patiënt aan hyposalivatie lijdt en zo ja, of de patiënt de speekselsecretie kan stimuleren. Op basis van speekselonderzoek kan dit worden onderzocht en worden meegenomen in preventie- en behandelplannen.

Oorzaken van het gevoel van een droge mond

Voorbeelden van oorzaken van een droge mond zijn bijwerkingen van medicijnen, systemische ziekten (onder andere het syndroom van Sjögren), radiotherapie bij de behandeling van hoofd-halstumoren, hormonale veranderingen, dehydratatie en speekselklieraandoeningen.

Ik ben Derk Jan Jager en ik ben werkzaam als prothetisch-restauratief/maxillofaciaal tandarts. Mijn interesse ligt met name bij de problemen rondom de droge mond en bij patiënten die complexe tandheelkundige zorg nodig hebben ten gevolge van droge mond problemen. Ik behandel alleen patiënten op verwijzing van andere tandartsen.

Lees verder

Vragen?

Contact